Om

Utbildningen

Det finns två möjligheter.


Två dagars Prova på

kurs, narkotika

och sprängmedel

där du lär dig grunderna för specialsök. Datum:

Prova på helg - K9narc

Kostnad 2 000:-


Fullständig utbildning 

där du går en helg i månaden under ett år.

Kostnad 55 000:-

exklusive Moms


Närmare information mail:

narkotikahund@k9narc.se


Eller kontakt:

Christer Hofström

0709-39 46 36-

Special-sökhund

Krav på förare samt hund för utbildning till specialsökekipage

Föraren skall ha god kunskap om hundar, gärna erfarenhet från spårning, lydnad. Utbildningen kräver mycket engagemang från föraren då en stor del av träningen sköts av föraren mellan kurstillfällena. I utbildningen ingår teoristudier, beroende på vilken inriktning man väljer. narkotika eller sprängmedel. Det är en fördel att ha väktarutbildning eller annan erfarenhet från säkerhetsbranschen. Vi arbetar bara med positiv inlärning och accepterar inte bestraffningar eller negationer. Föraren skall kunna uppvisa utdrag från belastningsregistret.

Hunden bör vara av bruksras tex, Labrador, Springerspaniel, Schäfer, Malinois, vi har även utbildat andra raser och då ser vi till individenens egenskaper. Innan vi påbörjar utbildningen så görs en L-test med hunden. Hunden bör vara ett till fyra år. Bra egenskaper är jaktlust, sökvilja, uthållighet, tillgänglighet, miljöstark. Framför allt en god och positiv relation mellan hund och förare. Specialsök handlar om samarbete och arbetsglädje.

Övrigt. Då delar av utbildningen sker i skarpa miljöer, bland annat på behandlingshem och offentliga miljöer är det viktigt att föraren har en god människosyn samt förståelse för personer med missbruksproblematik. När vi arbetar skarp är vi ödmjuka men bestämda samt tydliga i vår yrkesroll.Positiv inlärning, Samarbete och Arbetsglädje

Vi arbetar enbart med positiv inlärning. Specialsök handlar om samarbete och arbetsglädje

Våra hundar kan detektera:

Narkotika-Vapen-Sprängmedel


Vi utför arbeten åt Behandlingshem, Säkerhetsföretag, Skolor, Föreningar samt privatpersoner.


 I princip lämpar sig vilken hundras som helst för att skolas till att söka efter narkotika, men just nu är största delen av  narkotikahundarna labrador retrievrar. Tullen har långvarig tillförlitlig information om labradorer i arbetet mot droger. Några bordercollien och engelska springer spaniels arbetar också hos Tullen. Till narkotikahundar väljs hundar som är friska och till sin natur sociala, energiska, modiga, tåliga, samarbetsvilliga och handlingskraftiga. Narkotikahunden måste arbeta på varierande ställen, såsom ombord på fartyg, i lagerområden och inne i containers, och därför måste hunden ha en positiv inställning till att arbeta i olika miljöer. Hunden får inte heller bli rädd för hårda ljud. Narkotikahunden måste också ha en positiv inställning till människor, eftersom den arbetar bland människor till exempel i passagerarterminaler.Kreativ Säkerhet Spcialsökhundar arbetar i huvudsak med Labradorer och Springer Spaniel på grund av deras trevliga sätt. Vi har även Schäfer och Mallinois och de är förutom Specialsökhundar även utbildade på Skydd.
Narkotikalagstiftningen

All användning av narkotika, som inte sker i vetenskapligt eller medicinskt syfte, är förbjuden i Sverige.

Förutom att använda och vara påverkad av narkotika är det i Sverige förbjudet att:   

•inneha narkotika (även för eget bruk), 

•föra in eller ut narkotika över Sveriges gränser, 

•tillverka eller odla narkotika, sälja, 

•ge bort eller låna ut narkotika, 

•framföra ett fordon drogpåverkad. 

Preparat som i Sverige är klassat som narkotika, läkemedel eller hormonpreparat men inte är det i annat land (oavsett om det är EU-land eller ej), lyder under de svenska lagarna vid införsel eller hantering av preparatet i Sverige.

De lagar som reglerar detta är:   

•Smugglingslagen 

•Narkotikastrafflagen 

•Lagen om kontroll av narkotika 

•Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel 

•Lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor 

•Lag om straff vid vissa trafikbrott (rattfylleri, drograttfylla)


Specialsökhunden "Pimpim"


Pimpim är utbildad på att detektera Narkotika, vapen, sprängmedel samt pyroteknik.

Pimpim och hundförare Christer Hofström. Pimpim var klar med sin utbildning våren 2009 och har genomfört ett stort antal specialsök med inriktning, narkotika, vapen, sprängmedel samt pyrotekniksök.. Ekipaget har gjort ett stort antal beslag samt genomfört förebyggande arbeten åt olika företag. Ekipaget har bland annat genomfört säkringar med inriktning på sprängmedel på olika VIP tillställningar. Ett flertal behandlingshem anlitar ekipager regelbundet.

Christer Hofström är utbildad narkotikahundförare på dåvarande Hundskolan i Sollefteå samt Polisens hundverksamhet i Karlsborg. Christer är utbildad hundinstruktör.

Se ett klipp när Pimpim tränar med Husse: YouTube>>